Verzwaringsdeken

Ondervindt u slaapproblemen, heeft u een slaapstoornis of wilt u simpelweg genieten van een betere nachtrust? Een verzwaringsdeken kan zomaar een hoop betekenen voor een diepere en betere slaapervaring. Zelfs voor volwassenen en kinderen met een depressie, angststoornis en dwangstoornissen kan een verzwaarde deken een zeer positieve effect hebben. Verzwaringsdekens staan ook wel bekend als zware deken, gewicht deken, verzwaarde deken en zwaartedeken. Verzwaringsdeken kopen? Bij Dekensale.nl treft u een ruim assortiment aan van verzwaringsdekens van hoge kwaliteit.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is geen normale deken. Zoals u wel kunt raden zijn deze dekens zwaarder in gewicht en bieden de dekens, door de zwaarte, een therapeutische behandeling bij slaapproblemen en stoornissen. U zult merken dat de slaapkwaliteit direct zal verbeteren, waardoor u na het slapen een stuk vitaler en fitter voelt. Door de verzwaarde deken bevordert het lichaam de afgifte van serotonine (gelukshormoon) en verlaagt het niveau van van cortisol (stresshormoon). De constante zachte druk op het lichaam zorgt voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Uw lichaam zal ontspannen, waardoor melatonine (slaaphormoon) wordt afgeven en u of uw kind kan genieten van een verbeterde nachtrust.

Hoe werkt een verzwaarde deken?

Door middel van zachte en diepe druk op uw lichaam ontspant uw zenuwstelsel. Verzwaringsdekens helpen door deze therapeutische techniek bij het het verbeteren van de nachtrust, verlichting van pijn en het verminderen van angstgevoelens. Zwaarder dan een normale deken zorgt de deken ervoor dat er gelijkmatige druk wordt bewerkstelligt op het lichaam. De vulling van de verzwaarde deken zijn afhankelijk van het type deken dat u kiest. Helaas hebben veel Nederlanders last van een verstoorde of slechte nachtrust. Door gebruik te maken van een verzwaarde deken met diepe druk zult u merken dat de nachtrust bijna direct zal verbeteren.

Waar moet je opletten bij een verzwaringsdeken?

Het assortiment van zware dekens is erg groot met verschillende soorten en maten. Als u een verzwaringsdeken wilt kopen, is het kiezen voor een deken met het juiste gewicht erg belangrijk. Tevens kunt u rekening houden met de vulling, zo zijn er dekens met glas, plastic, metaal en zelfs rijst. Lees bij elk product op Dekensale.nl goed door over de precieze beschrijving van het product. Hieronder bespreken wij een aantal zaken die helpen bij het kiezen van de juiste zwaartedeken.

Koop geen te grote deken

Door de relatief zwaarte van de dekens is het aangeraden om niet te grote dekens te kopen. Gedurende de nacht kan het bij de te grote dekens voorkomen dat deze van het bed afvallen, waardoor u wakker wordt. Kies dan ook voor een deken die op uw bed of die van uw kind past en niet over de zijkant van het bed hangt.

Het juiste gewicht

Het is aangeraden om een zware deken te kopen die ongeveer zo zwaar is als 10% van je lichaamsgewicht. Weegt u 80 kilo? Kies dan voor een deken rond het gewicht van 8 kilo.

Reviews van andere gebruikers

Het lezen van reviews van andere gebruikers geeft je een goede indruk over het betreffende product. Dit kan helpen bij het vinden van de best mogelijke verzwaringsdeken. Let wel online reviews zijn natuurlijk een persoonlijke ervaring en het is goed mogelijk dat u andere zaken belangrijker vindt.

Een zware deken bij slapeloosheid of slaapstoornis

In Nederland hebben veel volwassenen last van slapeloosheid die al snel over kan gaan in een slaapstoornis. Hiervoor schrijven dokters slaapmiddelen voor die invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Een verzwaringsdeken zal ervoor zorgen dat door het gewicht uw spieren en zenuwstelsel kan ontspannen. Hierdoor draai/maal je gedurende de nacht een stuk minder dan voorheen en is medicatie vaak niet meer nodig. De diepe druk helpt u om snel in slaap te raken en in een diepe slaap te komen. Ideaal dus voor mensen die last hebben van slapeloosheid of een slaapstoornis.

Wat zijn de afmetingen van een zwaartedeken?

De keuze qua afmeting is afhankelijk van het bed waarin de verzwaringsdeken wordt gebruikt. Als u een deken wilt kopen is het verstandig om rekening mee te houden dat de deken niet te groot is en over uw bed hangt. Dit kan ertoe leiden dat de deken s nachts van het bed afvalt en u dus zeer waarschijnlijk wakker wordt. Bij Dekensale.nl vindt u verschillende formaten van zware dekens.

Hoe zwaar moet de verzwaringsdeken zijn?

Het is belangrijk dat de deken de juiste diepe druk op uw lichaam geeft. Bij te lage druk ondervindt u de voordelen van de verzwaringsdeken niet. Het is vrij eenvoudig om het gewicht van de deken te bepalen. Dit is bij volwassenen 10% van het lichaamsgewicht. Weegt u dus 95 kg? Dan is een deken van 9,5 kg geschikt. Als u zwaarder weegt en geen passende deken kunt vinden die 10% van uw lichaamsgewicht weegt, kunt meerdere dekens op elkaar leggen om zo de 10% te halen.

Bij kinderen dient het gewicht 7,5% te zijn. Overleg bij verzwaringsdekens voor kinderen (zeker bij jonge kinderen) dit wel eerst met de huisarts.

Wordt een verzwaarde deken vergoed?

Momenteel is het nog zo dat verzekeraars verzwaarde dekens niet vergoeden. Hier komt hopelijk verandering in aangezien er steeds meer onderzoeken worden gedaan naar de positieve invloed op de nachtrust van mensen die last hebben van een slaapstoornis of andere problemen ervaren waardoor slechte nachtrust ontstaat.

Is een verzwaringsdeken niet te warm?

Een verzwaarde deken is warmer dan een katoenen deken of zelfs een wollen deken. Dit kan, zeker in de warmere maanden, ervoor zorgen dat u het relatief warmer heeft dan onder een normaal deken. Dit neemt niet weg dat verzwaringsdekens zelfs bij hogere temperaturen leiden tot een betere en diepere slaap. De extra warmte moet u hierbij dus voor lief nemen.

Verzwaringsdekens voor kinderen

Slaap is zeker voor kinderen zeer belangrijk om gedurende dag beter te kunnen focussen. Tijdens de dag komen kinderen veelvuldig in aanraking met prikkels en spanningen. Dit wordt tijdens het slapen verwerkt. Na een goede nachtrust van uw kind zult u merken dat uw kind een stuk vitaler en gelukkiger is dan na een slechte nacht. Verzwaringsdekens kunnen in principe door kinderen vanaf 2 jaar gebruikt worden, mits u rekening houdt dat de deken niet zwaarder mag zijn dan 7,5% van het lichaamsgewicht. Wij raden u aan om eerst contact op te nemen met uw huisarts alvorens u een verzwaarde deken voor uw kind koopt. Dit geldt zeker bij jongere kinderen.

Als u een verzwaringsdeken voor uw kind heeft gekocht is het aangeraden om uw kind eerst kennis te laten maken met de deken. Vanaf de benen kunt u de deken steeds verder omhoog brengen. Al omhoog trekkend kunt u vragen aan uw kind of het bevalt en fijn aanvoelt. Uiteindelijk dient de deken tot de borst geplaatst te worden. Let goed op dat uw kind kan blijven ademen en er niet te veel druk op het lichaam ontstaat. Logischerwijs mag het hoofd en nek van het kind niet zijn bedekt met de zware deken. Bij Dekensale.nl hebben wij speciaal voor kinderen een aantal mooie zware dekens in verschillende kleuren, motieven en designs beschikbaar.

Wat zijn de voordelen en nadelen van verzwaringsdekens?

Voordelen

 • Zware dekens helpen bij angstgevoelens, slapeloosheid en slaapstoornissen
 • De diepe druk zorgt voor een ontspanning van het lichaam
 • U zult direct merken dat u rustiger en comfortabeler slaapt
 • Gevoel van veiligheid en geborgenheid
 • U draait en maalt een stuk minder
 • Verzwaringsdekens kunnen vanaf 2 jaar gebruikt worden
 • Bevordering van het gelukshormoon serotonine
 • Verlaging van het stresshormoon cortisol
 • Afgifte van het slaaphormoon melatonine

Nadelen

 • Een verzwaringsdeken is duurder dan een normale deken
 • Het lichaam moet meestal 1 a 2 weken wennen aan het gewicht
 • Moeilijk te reinigen (zeker bij grotere verzwaarde dekens)

Verzwaringsdeken kopen

De kwaliteit van verzwaringsdekens dient hoog te zijn, immers u wilt de verzwaarde deken in lengte van jaren gebruiken. Bij Dekensale.nl treft u uitsluitend verzwaringsdekens van de hoogst mogelijke kwaliteit. In onze deken winkel vindt u de beste merken op gebied van zware dekens. Verzwaringsdeken kopen? Bij Dekensale.nl bent u op het juiste adres! Met een groot assortiment van verschillende afmetingen, kleuren, motieven en designs vindt u altijd een geschikte zware deken die voldoet aan uw wensen.